Navigácia

  • DEŇ OTCOV 2023

  • Týždeň školských radovánok

  • Deň mamičiek

  • JARNÉ UPRATOVANIE

          Počas projektového týždňa Zeme a hodinovej vychádzky v ŠKD sme si vybehli do prírody a odľahčili ju od odpadkov. Na kopci za dedinou smerom na Mošovce sme čistili asi 200 m úsek a cestou späť sme premýšlali nad otázkou:

    Dokedy budú niektorí ľudia považovať prírodu za smetný koš?

    My deti vieme, že príroda je DAR a treba si ju CHRÁNIŤ!

  • ZO STARÉHO NOVÝ

    V rámci Týždňa Zeme deti vyrábali - recyklovali papier pod vedením pani vychovávateľka Zuzany Mazúchovej.

  • TÝŽDEŇ ZEME 2023

  • VYHODNOTENIE ZBERU PAPIERA

            Zo všetkých materiálov, ktoré ľudia v domácnosti používajú patrí papier medzi najrozšírenejšie. Používame ho na kreslenie a písanie. Slúži aj  ako obalový materiál na potraviny a rôzne výrobky. Papier  je dokonca nositeľom informácií  v podobe v časopisov, novín a letákov.  

           Zároveň  patrí medzi odpadové  materiály, ktoré je možné ďalej spracovať – recyklovať. Takto môžeme podstatne znižovať jeho náročnú energetickú výrobu.  Jedna tona zberového papiera nahradí cca 2,5 m³ dreva, čo je 17 stromov.  

            Od 12. do 14. apríla 2023 sa našim žiakom v rámci školskej akcie PAPIEROVÝ LES podarilo vyzbierať 1227 kg papiera a zachrániť 20 stromov.

     

              Vyhodnotenie zberu v jednotlivých ročníkoch:

    1.miesto:   427 kg  = 2.ročník  (7 žiakov z 10 zachránilo 7 stromov) 🌲 Evergreen Tree Emoji🌲 Evergreen Tree Emoji🌲 Evergreen Tree Emoji🌲 Evergreen Tree Emoji🌲 Evergreen Tree Emoji🌲 Evergreen Tree Emoji🌲 Evergreen Tree Emoji

    2.miesto:   388 kg  = 4.ročník (5 žiakov  zo 7 zachránilo 6 stromov) 🌲 Evergreen Tree Emoji🌲 Evergreen Tree Emoji🌲 Evergreen Tree Emoji🌲 Evergreen Tree Emoji🌲 Evergreen Tree Emoji🌲 Evergreen Tree Emoji

    3. miesto:   380 kg  = 3.ročník (5 zo 7 žiakov zachránilo 6 stromov) 🌲 Evergreen Tree Emoji🌲 Evergreen Tree Emoji🌲 Evergreen Tree Emoji🌲 Evergreen Tree Emoji🌲 Evergreen Tree Emoji🌲 Evergreen Tree Emoji

    4.miesto:     82 kg  ´= 1.ročník  (3 z 9 žiakov zachránili   1 🌲 Evergreen Tree Emoji

     

               Vyhodnotenie jednotlivcov:

    1. miesto: Tomáško G. (2. ročník)

    2. miesto: Miško F. (4. ročník)

    3. miesto: Simonka A.J. (3. ročník)

            Počas mesiacov december - marec nám priatelia našej školy postupne priniesli ďalších 1 143 kg odpadového papiera, a tak sme s ich pomocou zachránili spolu 40 stromov.

                                            ĎAKUJEME

            všetkým malým ZBERAČOM a ich veľkým pomocníkom, ktorí pomáhajú  udržiavať našu planétu zdravú,

                                      zelenšiu  a pripravenú poskytnúť nám nové zdroje pre život.

    (Foto:Mgr.Tomáš German)

  • ZBER PAPIERA

  • NÁMORNÍCKA VÝPRAVA s budúcimi prvákmi

         Malí moreplavci počas zápisu do 1. ročníka v utorok 11. apríla 2023 prejavili veľkú odvahu, perfektné vedomosti a zručnosti, pretože :

    • uhádli každú pomôcku, ktorú námorníci potrebujú na zaoceánsku plavbu,
    • postavili si vlastné lode a opravili všetky pokazené,
    • ich šikovné prstíky uzlili také uzliská, ktoré rozviažu iba nožničky ,
    • naučili sa a zaspievali námornícku pieseň o vetre v plachtách a silných chlapoch,
    • navštívili ostrov TANGRANISTAN, kde skladali divotvorné zvieratá a odháňali nezbedné matematické muchy,
    • a nakoniec dokázali napísať krátku správu z námorníckej výpravy.

           Šikovní kandidáti na palvbu školským rokom 2023/24 splnili všetky úlohy. Tešíme sa, že o pár mesiacov budú s nami brázdiť školské moria a oceány.

    AHOOOOJ v septembri!

    (Foto: V. Sekerková, Tommy German, J. Žilová)

  • ZÁPIS do 1. ročníka pre školský rok 2023/24

  • Ako sme uspeli v okresnom kole matematickej PYTAGORIÁDY?

           20. marca 2023 sa na Jesseniovej lekárskej fakulte v Martine konal 44. ročník okresného kola Pytagoriády.

         Pytagoriáda je matematická postupová súťaž, v ktorej okrem správnosti vypočítaných príkladov rozhoduje aj čas, za ktorý žiaci vypočítajú dané príklady. Za správnosť a za čas vypočítaných príkladov sa prideľujú príslušné body. Výsledné hodnotenie sa teda skladá z dvoch položiek, z bodov za správnosť a z bodov za čas.

         Koncom marca sa naši úspešní školskí riešitelia zúčastnili okresného kola v Martine, kde spolu s ďalšími malými matematikmi riešili 15 náročných úloh v čase 60 minút.

         V kategórii P3 patril medzi úspešných riešiteľov  tretiak ADAMKO B. , ktorý získal 20 bodov. Správne vyriešil 12 úloh z 15  a ďalších 8 bodov získal za ušetrený čas. V silnej konkurencii  82 riešiteľov obsadil pekné 25. miesto.

           V kategórii P4 nás zastupoval Miško F. , ktorý obsadil 52. miesto zo 72 štvrtákov.

           Ďakujeme žiakom za reprezentáciu školy a mnoho ďalších správne vyriešených matematických úloh!

  • VAJANSKÉHO MARTIN 2023

    V pondelok 27. marca sa naše štvrtácke recitátorské duo Ellka M. a Leika Ď. zúčastnili okresného kola v umeleckom prednese poézie a prózy. 

    Dievčatá nestáli na stupienkoch víťazov, ale zaslúžia si náš obdiv za ZODPOVEDNOSŤ,  SNAHU a TRPEZLIVOSŤ, ktoré bolo treba  uplatniť počas príprav na súťaž  a najmä za ODVAHU, ktorú potrebovali počas vystúpenia pred cudzím publikom.

  • MATEMATICKÝ KLOKAN 2023

    V pondelok 27.3.2023 sme sa zapojili do najväčšej medzinárodnej súťaže MATEMATICKÝ KLOKAN organizovanej neziskovou organizáciou TALENTÍDA. Klokanilo: 9 prváčikov, 6 druhákov, 5, tretiakov a 4 štvrtáci.

  • OZNAM O RIADITEĽSKOM VOĽNE

                Na základe odporúčania zriaďovateľa Základnej školy Blatnica o prerušení dodávky elektrickej energie spoločnosťou SSE distribúcia a.s. v obci Blatnica a v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a v znení neskorších predpisov oznamujeme, že žiaci školy budú mať v piatok dňa 24.februára 2023 riaditeľské voľno z prevádzkových dôvodov.

                  V prevádzke nebude školský klub detí a ani školská jedáleň.

                  Nástup žiakov na riadne vyučovanie bude po jarných prázdninách v pondelok dňa 6.marca 2023.

  • ŠKOLSKÁ FAŠIANGIÁDA 2023

  • Lyžiarsky výcvikový kurz 2023

    „Odvolávame, čo sme sľúbili a sľubujeme, čo sme odvolali...“

          V znení tohto citátu sa niesol tohtoročný lyžiarsky výcvikový kurz, ktorý sme začali hneď po vianočných prázdninách v Jasenskej doline so školou FATRASKI. Počasie s nami však nespolupracovalo a po prvom dni sme ho museli ukončiť a čakať na prebudenie zimy.

         Perinbaba nám začiatkom februára dopriala poriadnu kôpku snehu a zimného slnka. Druhý pokus s lyžovaním  začal v srdiečkový valentínsky 14. február vo Valčianskej doline. Tri popoludnia  sme si vychutnávali zimné slniečko, zasnežené svahy, relax na vlekoch, spoločnosť kamarátov a hry inštruktorov lyžiarskej školy Snowland.

           Posledný deň nás počasie opäť zradilo a namiesto snehových vločiek padali dažďové kvapky. Výcvik sme museli predčasne ukončiť.

            Zostáva nám veriť, že februárové  lyžiarske  skúsenosti  ukázali 25 malým účastníkom zaujímavé  športové možnosti trávenia  voľného času,  a že si  naši malí zjazdári našli   pozitívny vzťah k bielemu športu.

  • POUKÁZANIE 2 %

           Milí rodičia a priatelia školy,

    tak ako každý rok aj tento sa uchádzame o poukázanie  2% zaplatenej dane Vašich príjmov pre naše občianske združenie SRRZ – Rodičovské združenie pri Základnej škole Blatnica.

    Získané finančné prostriedky slúžia na :

    • organizovanie  školských rozvojových aktivít  v prospech vašich detí,
    • skvalitnenie materiálno-technického vybavenia ZŠ a výchovno-vzdelávacieho procesu
    •  s ich pomocou vytvárame príjemné a obohatené prostredie tried i areálu školy.



    Postup krokov na poukázanie 2% (3%) pre zamestnancov, ktorí požiadali svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania zaplatených preddavkov na daň z príjmov.

    1. Do 15.02.2023 požiadajte zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania zaplatených preddavkov na daň.
    2. Potom požiadajte zamestnávateľa, aby Vám vystavil tlačivo Potvrdenie o zaplatení dane.
    3. Z tohto Potvrdenia si viete zistiť dátum zaplatenia dane a vypočítať 2% z Vašej zaplatenej dane – to je maximálna suma, ktorú môžete v prospech prijímateľa poukázať, ak ste v roku 2022 neboli dobrovoľníkom, alebo dobrovoľnícky odpracovali menej ako 40 hodín. Táto suma však musí byť minimálne 3,00 €.
      Do Vyhlásenia napíšte sumu, ktorú nám chcete poukázať.  Stiahnete si tu: Vyhlasenie_2%_2023.pdf

    4. Tlačivá, teda Vyhlásenie spolu s Potvrdením o zaplatením dane, príp. aj Potvrdením od organizácie o vykonaní dobrovoľníckej činnosti (pokiaľ poukazujete 3% z dane), doručte do 30.04.2023 na našu ZŠ alebo priamo na daňový úrad podľa Vášho bydliska.
    5. Daňové úrady majú 90 dní od splnenia podmienok na to, aby previedli Vaše 2% (3%) v náš prospech.

    Za prejavenú podporu a dôveru

    Ď*A*K*U*J*E*M*E !



  • HAĽAMOVEJ CONDRIELE 2023

            Stretnutie s krásou – takto jednoducho, ale výstižne by sa dalo opísať  popoludnie, kedy  sa naši žiaci nechávajú  unášať krásou hovoreného slova a my -  počúvajúci vnímame okamihy, keď  sa cez uši a oči rozjasňuje celé  „vnútrozemie“ nášho ja.

            V utorok 8. februára 2023 sa na našej škole uskutočnil IX. ročník  školskej súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy, ktorá je pomenovaná podľa slávnej blatnickej rodáčky a vzácnych modrých  veľko-fatranských poniklecov - HAĽAMOVEJ  CONDRIELE.

           V dobe informačno-komunikačných technológií, keď sa už čítanie a umelecký prednes „nenosí“ , sme oprášili knihy a nechali sa očariť krásnymi príbehmi a básňami   slovenských autorov.  O neopakovateľné a výnimočné chvíle sa postaralo 19 malých recitátorov. Pocit zodpovednosti a nepokoj opadol vďaka prajnému potlesku publika. Trojčlenná porota zložená z pedagógov Mgr. Mariky Líškovej, Evky Mackovej  a ochotníckeho herca Jozefa Ferenčíka mala neľahkú úlohu – rozhodnúť o víťazoch v  jednotlivých kategóriách.

           Svojim recitátorským majstrovstvom prekvapili  a stupienky víťazov obsadili:

    Prednes prózy:

    1. miesto:  Ella MENDELOVÁ (4.ročník, Milan Rúfus -Pamodaj šťastia)

    2. miesto: Simona JANOŠTINOVÁ (3.ročník, M. Rúfus – O preveľkej repe)

    3. miesto:  Adam BELÁK (3.ročník, M. Rúfus – Medveď a komár)

     Prednes poézie:

    1. miesto:  Lea ĎANOVSKÁ (4.ročník, Jaroslava Blažková – Najúžasnejší vynález)

    2. miesto:  Michal FERENČÍK (4. ročník, Nataša Tanská – S dievčiskom sa nehráme)

    3. miesto:  Sára De Riggová (3. ročník, Jaroslava Blažková - Kozliatka)

               Víťazom blahoželáme  a držíme palce na regionálnej súťaži v umeleckom prednese  „Vajanského Martin“, ktorá sa uskutoční 27.marca 2023 v priestoroch TKS v Martine. (VS)

     

  • VŠETKOVEDKO 2022-23

         Koncom jesene sa 17 žiakov  našej školy zapojilo do celoslovenskej súťaže VŚETKOVEDKO, ktorú každoročne organizuje nezisková organizácia TALENTITÍDA.

            V súboji o najmúdrejšieho z najbystrejších titul VŠETKOVEDKO získali:

    • Eliška S. (2.ročník),
    • Adamko B. a Sárka D.R. (3. ročník),
    • Miško F. (4. ročník)

          Všetky deti, ktoré nabrali odvahu  dokázať, že:

    • majú prehľad o svete,
    • vedia veľa o prírode a o Slovensku,
    • ovládajú slovenčinu, 
    • matematiku s angličtinou majú v malíčku,
    • vyznajú sa vo výtvarnom a hudobnom umení,

    si zaslúžili diplom a drobný spomienkový darček.

          GRATULUJEME smelým účastníkom súťaže!

  • Sánkarské preteky 2023

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola Blatnica
    č. 310, 038 15 Blatnica
  • +421 x 43 4948 225
    0904 018 579 (riaditeľka ZŠ)
    0951 700 380 (ŠKD - vychovávateľka)

Fotogaléria